Städråd

Toalettstädning för nybörjare – tips och tricks

Toalettstädning för nybörjare

Toalettstädning är en viktig uppgift som kräver noggrannhet och kunskap. Att hålla toaletten ren och fräsch är avgörande för att upprätthålla god hygien och förhindra spridning av sjukdomar. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några värdefulla tips för att utföra toalettstädning som ett proffs.

Steg för steg-guide till toalettstädning

Innan du börjar städa toaletten är det viktigt att du förbereder dig genom att ta bort eventuella föremål eller objekt som kan vara i vägen. Ta även bort överflödigt papper eller annat skräp som kan finnas i toaletten.

Börja med att lyfta upp toalettsitsen och spraya rengöringsmedlet på både toppen och undersidan av sitsen. Använd sedan rengöringsborsten för att noggrant skrubba bort smuts och bakterier. Var extra noga med att rengöra området runt fästena där smuts ofta samlas.

Nästa steg är att rengöra toalettstolen. Spraya rengöringsmedlet i toalettstolens insida, och använd sedan rengöringsborsten för att skrubba noggrant runt kanten och botten av toalettstolen. Var noga med att komma åt alla svåråtkomliga områden, som till exempel under vattenkanten och runt spolknappen.

Efter att du har rengjort toaletten är det dags att spola ned. Se till att spolningen fungerar ordentligt och att allt smuts och rengöringsmedel sköljs bort. Om du märker att spolningen inte fungerar som den ska, kontrollera då om det finns något hinder som blockerar avloppet.

Slutligen är det dags att rengöra tvättstället och spegeln. Använd rengöringsmedlet och mikrofibertrasan för att torka av ytor och ta bort smuts och fingeravtryck. Var extra noga med att rengöra kranen och eventuella kalkavlagringar runt tvättstället.

Sammanfattning

Att utföra toalettstädning på rätt sätt kräver noggrannhet och kunskap. Genom att följa dessa steg kan du uppnå en grundlig och effektiv rengöring av toaletten. Kom ihåg att alltid använda rätt material och utrustning, samt att följa instruktionerna på rengöringsmedlet. Med regelbunden underhåll och rengöring kan du hålla din toalett ren och fräsch för både dig själv och dina gäster.### Vanliga problem och lösningar

Kalkavlagringar är ett vanligt problem i toaletter, särskilt om du har hårt vatten. Dessa avlagringar kan vara svåra att ta bort och kan ge toaletten en smutsig och oattraktiv utseende.

För att ta bort kalkavlagringar kan du använda ett speciellt kalkborttagningsmedel. Spraya rengöringsmedlet på de drabbade områdena och låt det verka en stund. Använd sedan en rengöringsborste för att skrubba bort kalkavlagringarna. Var noga med att följa instruktionerna på rengöringsmedlet och använd handskar.

En illaluktande toalett kan vara både obehaglig och pinsam. Orsaken till dålig lukt kan vara ett otillräckligt avloppssystem eller bakterier som har bildats i toaletten.

För att bekämpa dålig lukt kan du använda en toalettförfriskare. Det finns olika typer av toalettförfriskare, så välj en som passar dina behov. Följ instruktionerna på förpackningen och placera förfriskaren i toaletten för att hålla den fräsch och doftande.

Vissa delar av toaletten kan vara svåra att nå och rengöra ordentligt. Detta inkluderar områden under vattenkanten och runt spolknappen.

För att rengöra svåråtkomliga områden kan du använda en toalettborste med böjda borst eller en bomullspinne. Du kan också använda en tandborste som är dedikerad till att rengöra toaletten. Sätt på rengöringsmedel på borsten eller bomullsspinnen och noggrannt skrubba de svåråtkomliga områdena för att ta bort smuts och bakterier.

Avslutande tankar

Att städa toaletten är en viktig uppgift för att upprätthålla god hygien och skapa en ren och fräsch miljö. Genom att följa dessa tips och lösningar kan du uppnå en grundlig och effektiv toalettstädning. Kom ihåg att vara noggrann och regelbundet rengöra toaletten för bästa resultat.

myter gällande svartmögel

Fem största myterna om mögel

Som en heminspektör blir jag hela tiden frågad om mögel. De går från ”hur får jag bort mögel från min duschdörr” till ”är det svarta nere i källaren svartmögel?”. Erfarenhet från heminspektioner plus lite vetenskap avslöjar några förvånansvärda svar.

Här är de vanligaste fem frågorna och mina svar gällande svartmögel

Mögel luktar alltid illa. Sant eller falskt?

Falskt. Det tar ett tag innan mögel invaderar materialet tillräckligt för att börja lukta. Förresten, så är det inte möglet som luktar utan materialet som det har spridit till. Vilka här har inte lyft bort en matta för att sedan finna mögel och ”den där” lukten under? Det är fukten som driver mögeltillväxten och fukten som får material som mattor, trä och gipsväggar att ruttna.

Jag kan förebygga växten av mögel genom att desinficera ytor. Sant eller falskt?

Falskt. Mögeltillväxt drivs av fukt. Vattenmolekyler i materialet (väggar, mattor, golvlister) matar olika sorters svampar som trivs i svagt ljus och hög luftfuktighet. Att bara använda desinficeringsmedel saktar ner tillväxten, men växten fortsätter pågå inne i själva materialet.

Allt mögel är farligt. Sant eller falskt?

Falskt. Våra liv är fyllda av mögelsporer som flyter omkring i luften både inomhus och utomhus. Det är en svampsort, inte helt olikt den du har i salladen. Nyckeln är balans. Om mögelsporer får ”ta över” en miljö där de göds så kan en enorm mängd sporer produceras. Att andas in för mycket svampsporer kan leda till en mängd olika hälsoproblem.

Svartmögel är den farligaste sorten av mögel. Sant eller falskt?

Falskt. Möglets färg har ingen påverkan på dess giftiga egenskaper. Istället är det omfånget och variationen av mögel som skapar problem för människor. Till exempel, grönt mögel som växer i din dusch kommer sannolikt inte vara ett problem men ser illa ut. Men om din källare får en vattenläcka i väggen och möglet tar över isoleringen över tid så kommer möglet producera mykotoxiner som blir en hälsorisk, oavsett vilken färg det är.

Luftfilter kan hjälpa till att stoppa spridningen av mögel i ditt hem. Sant eller falskt?

Falskt. Om du har ett mögelproblem i ditt hem så betyder det att fukt driver på möglets tillväxt. Det enda sättet att stoppa tillväxten är genom att bli av med fukten.

Vad ska du göra mot mögel?

Mät luftfuktigheten i de områden där du har mögel eller misstänker att det finns mögel. Om luftfuktigheten är över 60% så har du en gynnsam miljö för mögel att växa. Överväg att installera en luftavfuktare som kan få ner nivåerna kring 45-55%.

Om du redan har ett allvarligt problem med mögeltillväxt så bör du ringa ett proffs som kan komma och rengöra och åtgärda det. Det är inte ett arbete du vill ge dig på själv. Kontakta en städfirma i Kiruna för städhjälp.

Även om blekmedelsprodukter fungerar väl mot mögel så är de en stark kemikalie som du inte bör andas in. Vanlig såpa och vatten kommer fungera. Om du har en matta som är möglig bör du lyfta upp den och få området under rengjort och därefter byta ut mattan eller lägga nytt golv.

Nyckeln till att hålla mögel borta är att kontrollera fukten. Kör luftkonditioneringen, kör en avfuktare och kör fläkten i badrummet vid användning.

Rengöra diskmaskinen – En guide

En diskmaskin som inte tömmer sig helt eller som visar tecken på att vara blockerad någonstans kan skapa oro i ditt kök, men det behöver inte heller betyda att du genast måste köpa en sprillans ny.

Hur man rengör och tar bort stopp i diskmaskinen

Istället så kan du 9 gånger utav 10 klara av att fixa felet själv genom att se över och ta bort alla eventuella hinder som kan finnas i din diskmaskins filter, vattenledningar eller sköljarmar. Samtidigt som du ta bort alla eventuella hinder så bör du också ge alla delar en ordentlig rengöring, särskilt om din maskin luktar illa.

en guide till att rengöra diskmaskinen

Rengöra sköljarmarna:

Sköljarmarna i din diskmaskin spelar en viktig roll då de är de som sprider vattnet runt i maskinen när man diskar en disk. Men det är också möjlig för dem att täppas igen, och när detta händer så kommer inte vattnet att spridas som det ska, och på så sätt inte rengöra alla dina kastruller och pannor ordentligt och lämna dem smutsiga.

Man kan rengöra sköljarmar med dessa fem steg som följer här nedan.

 1. Ta ur underkorgen ur diskmaskinen så att du lätt kommer åt både den undre sköljarmen och den som sitter fast i den över korgen i diskmaskinen.
 2. Skruva lös skruvarna som håller fast sköljarmarna och så att de lossnar och ta ur dem ur maskinen.
 3. När du nu har dem lösa så skölj dem i rinnande varmt vatten för att få bort all smuts. Medan du sköljer dem så kan du diska dem i lite diskmedel och skrubba dem med en ren disktrasa tills de blir rena om det behövs.
 4. Använd en tandpetare för att få bort all smuts som eventuellt täpper till hålen i sköljarmarna och upprepa sedan steg 3.
 5. Sätt tillbaka sköljarmarna igen på deras rätta ställe och skruva fast skruvarna ordentligt. Var försiktig så att du inte skruvar åt för hårt då detta kan hindra armarna från att rotera på rätt sätt.

Blockerad avloppsslang?

Ett stopp i avloppet sker oftast mellan diskbänken och slangen till diskmaskinen och är absolut oftast resultatet av matlagningsfett och annat fett som hälls ner i avloppet. Kolla först att denna koppling är fri från fett och stopp.

Om du fortfarande tror att det är avloppsledningen som ligger till grund till att din diskmaskin inte tömmer sig som den ska, och det inte är stopp i den nyss nämnda kopplingen, så kan du måsta koppla lös hela diskmaskinen från där den sitter fastkopplad, så att du lätt kan komma åt slangen. Det sitter bakpå diskmaskinen.

När du kommer åt att se på baksidan, kolla så att slangen inte är i kläm någonstans eller vikt. Både dessa fel leder till att vattnet inte kan flöda som det ska genom slangen och kan resultera i vad som upplevs som stopp i avloppet. Om slangen inte är vikt eller klämd på något sätt så får du kolla om det finns något stopp inuti den.

Lättaste sättet att kolla efter stopp är att helt koppla lös slangen. För att göra så behöver du använda dig av en plattång för att trycka till spännet som håller fast slangen vid diskmaskinen och försiktigt försöka lossa slangen. Repetera detta vid slutet av slangen där den sitter fast under diskbänken för att helt få loss hela slangen i båda ändarna.

När slangen sedan är lös så skölj den ordentligt i varmt rinnande vatten. När det inte längre finns några hinder kvar i slangen så kan du sätta fast den igen på samma sätt som du tog loss den, fast tvärtom.

Rengöra filtren i diskmaskinen:

Om du tänker på hur dina kastruller och disk ser ut när du stoppar in dem i din diskmaskin så bör det knappast komma som en överraskning för dig att maskinens filter, som sitter i själva golvet av den, lätt kan sättas igen av både matrester och smuts. Om filtren lämnas så kommer de så småningom vara helt, eller mer eller mindre, igentäppta och på så sätt göra tömningen av maskinen långsammare, eller helt och hållet förhindra det.

Men tack och lov så är inte rengöring av filtren varken svårt eller tidskrävande. Så här bör du göra:

 1. Ta ur den undre korgen ur maskinen för att lättare komma åt filtren.
 2. Rotera centerfiltret motsols och lyft ur det innan du tar ut nätfiltret.
 3. För att få ut det cylinderformade filtret tryck ned de två knapparna vid sidan om det och lyft ut det.
 4. När du fått lös alla filter så skölj dem i hett vatten och diskmedel för att få bort alla matrester och smuts. Om filtren är fulla av fettbeläggningar så rekommenderas det att du sköljer dem med kokande vatten.
 5. När alla filter är rena igen sätt tillbaka dem i diskmaskinen genom att följa stegen ovan fast denna gång i ordningen steg 3 till steg 1.

Hur man rengör en diskmaskinen:

Om man följer råden som nämnts ovan så kan man få bort stopp i diskmaskinen, men man bör också på en regelbunden basis rengöra maskinen på djupet, särskilt om man vill få bort alla rester av fett och smuts inne i diskmaskinen.

Om man rengör sin diskmaskin så kan det ta bort all eventuell dålig lukt och få den att fungera till sin fulla potential, samtidigt som man ser till att alla kastruller och disk blir skinande rena. Nedan hittar du tips på hur du rengör din diskmaskin utan att du behöver gnugga massor i onödan, och som gör att diskmaskinen kommer att se sprillans ny ut igen.

 1. Se till att diskmaskinen är helt tom utan några som helst kastruller, tallrikar eller bestick i.
 2. Ställ in maskinen på ditt vanliga diskprogram men låt bli att stoppa i maskindiskmedel.
 3. Häll i ett diskmaskinsrengöringsmedel, såsom ett som får bort beläggningar av hårt vatten eller diskmedelsbeläggningar, genom att följa anvisningarna på medlet.
 4. Sätt på diskmaskinen och låt den köra programmet. Diskmaskinsrengöringsmedlet kommer med lätthet att rengöra alla delar på insidan av din maskin och ta bort både fett och smuts.

Att ta sig tid att regelbundet se till att det inte finns några stopp i delarna på diskmaskinen och rengöra den kommer att göra att den fungerar på bästa sätt längre, och alltid se till att all disk blir skinande ren, samtidigt som den sparar energi.

Lycka till med rengöringen av Din diskmaskin! – Städpersonalen på Flyttstädning Kiruna