myter gällande svartmögel

Fem största myterna om mögel

Som en heminspektör blir jag hela tiden frågad om mögel. De går från ”hur får jag bort mögel från min duschdörr” till ”är det svarta nere i källaren svartmögel?”. Erfarenhet från heminspektioner plus lite vetenskap avslöjar några förvånansvärda svar.

Här är de vanligaste fem frågorna och mina svar gällande svartmögel

Mögel luktar alltid illa. Sant eller falskt?

Falskt. Det tar ett tag innan mögel invaderar materialet tillräckligt för att börja lukta. Förresten, så är det inte möglet som luktar utan materialet som det har spridit till. Vilka här har inte lyft bort en matta för att sedan finna mögel och ”den där” lukten under? Det är fukten som driver mögeltillväxten och fukten som får material som mattor, trä och gipsväggar att ruttna.

Jag kan förebygga växten av mögel genom att desinficera ytor. Sant eller falskt?

Falskt. Mögeltillväxt drivs av fukt. Vattenmolekyler i materialet (väggar, mattor, golvlister) matar olika sorters svampar som trivs i svagt ljus och hög luftfuktighet. Att bara använda desinficeringsmedel saktar ner tillväxten, men växten fortsätter pågå inne i själva materialet.

Allt mögel är farligt. Sant eller falskt?

Falskt. Våra liv är fyllda av mögelsporer som flyter omkring i luften både inomhus och utomhus. Det är en svampsort, inte helt olikt den du har i salladen. Nyckeln är balans. Om mögelsporer får ”ta över” en miljö där de göds så kan en enorm mängd sporer produceras. Att andas in för mycket svampsporer kan leda till en mängd olika hälsoproblem.

Svartmögel är den farligaste sorten av mögel. Sant eller falskt?

Falskt. Möglets färg har ingen påverkan på dess giftiga egenskaper. Istället är det omfånget och variationen av mögel som skapar problem för människor. Till exempel, grönt mögel som växer i din dusch kommer sannolikt inte vara ett problem men ser illa ut. Men om din källare får en vattenläcka i väggen och möglet tar över isoleringen över tid så kommer möglet producera mykotoxiner som blir en hälsorisk, oavsett vilken färg det är.

Luftfilter kan hjälpa till att stoppa spridningen av mögel i ditt hem. Sant eller falskt?

Falskt. Om du har ett mögelproblem i ditt hem så betyder det att fukt driver på möglets tillväxt. Det enda sättet att stoppa tillväxten är genom att bli av med fukten.

Vad ska du göra mot mögel?

Mät luftfuktigheten i de områden där du har mögel eller misstänker att det finns mögel. Om luftfuktigheten är över 60% så har du en gynnsam miljö för mögel att växa. Överväg att installera en luftavfuktare som kan få ner nivåerna kring 45-55%.

Om du redan har ett allvarligt problem med mögeltillväxt så bör du ringa ett proffs som kan komma och rengöra och åtgärda det. Det är inte ett arbete du vill ge dig på själv. Kontakta en städfirma i Kiruna för städhjälp.

Även om blekmedelsprodukter fungerar väl mot mögel så är de en stark kemikalie som du inte bör andas in. Vanlig såpa och vatten kommer fungera. Om du har en matta som är möglig bör du lyfta upp den och få området under rengjort och därefter byta ut mattan eller lägga nytt golv.

Nyckeln till att hålla mögel borta är att kontrollera fukten. Kör luftkonditioneringen, kör en avfuktare och kör fläkten i badrummet vid användning.