Rengöra diskmaskinen – En guide

En diskmaskin som inte tömmer sig helt eller som visar tecken på att vara blockerad någonstans kan skapa oro i ditt kök, men det behöver inte heller betyda att du genast måste köpa en sprillans ny.

Hur man rengör och tar bort stopp i diskmaskinen

Istället så kan du 9 gånger utav 10 klara av att fixa felet själv genom att se över och ta bort alla eventuella hinder som kan finnas i din diskmaskins filter, vattenledningar eller sköljarmar. Samtidigt som du ta bort alla eventuella hinder så bör du också ge alla delar en ordentlig rengöring, särskilt om din maskin luktar illa.

en guide till att rengöra diskmaskinen

Rengöra sköljarmarna:

Sköljarmarna i din diskmaskin spelar en viktig roll då de är de som sprider vattnet runt i maskinen när man diskar en disk. Men det är också möjlig för dem att täppas igen, och när detta händer så kommer inte vattnet att spridas som det ska, och på så sätt inte rengöra alla dina kastruller och pannor ordentligt och lämna dem smutsiga.

Man kan rengöra sköljarmar med dessa fem steg som följer här nedan.

 1. Ta ur underkorgen ur diskmaskinen så att du lätt kommer åt både den undre sköljarmen och den som sitter fast i den över korgen i diskmaskinen.
 2. Skruva lös skruvarna som håller fast sköljarmarna och så att de lossnar och ta ur dem ur maskinen.
 3. När du nu har dem lösa så skölj dem i rinnande varmt vatten för att få bort all smuts. Medan du sköljer dem så kan du diska dem i lite diskmedel och skrubba dem med en ren disktrasa tills de blir rena om det behövs.
 4. Använd en tandpetare för att få bort all smuts som eventuellt täpper till hålen i sköljarmarna och upprepa sedan steg 3.
 5. Sätt tillbaka sköljarmarna igen på deras rätta ställe och skruva fast skruvarna ordentligt. Var försiktig så att du inte skruvar åt för hårt då detta kan hindra armarna från att rotera på rätt sätt.

Blockerad avloppsslang?

Ett stopp i avloppet sker oftast mellan diskbänken och slangen till diskmaskinen och är absolut oftast resultatet av matlagningsfett och annat fett som hälls ner i avloppet. Kolla först att denna koppling är fri från fett och stopp.

Om du fortfarande tror att det är avloppsledningen som ligger till grund till att din diskmaskin inte tömmer sig som den ska, och det inte är stopp i den nyss nämnda kopplingen, så kan du måsta koppla lös hela diskmaskinen från där den sitter fastkopplad, så att du lätt kan komma åt slangen. Det sitter bakpå diskmaskinen.

När du kommer åt att se på baksidan, kolla så att slangen inte är i kläm någonstans eller vikt. Både dessa fel leder till att vattnet inte kan flöda som det ska genom slangen och kan resultera i vad som upplevs som stopp i avloppet. Om slangen inte är vikt eller klämd på något sätt så får du kolla om det finns något stopp inuti den.

Lättaste sättet att kolla efter stopp är att helt koppla lös slangen. För att göra så behöver du använda dig av en plattång för att trycka till spännet som håller fast slangen vid diskmaskinen och försiktigt försöka lossa slangen. Repetera detta vid slutet av slangen där den sitter fast under diskbänken för att helt få loss hela slangen i båda ändarna.

När slangen sedan är lös så skölj den ordentligt i varmt rinnande vatten. När det inte längre finns några hinder kvar i slangen så kan du sätta fast den igen på samma sätt som du tog loss den, fast tvärtom.

Rengöra filtren i diskmaskinen:

Om du tänker på hur dina kastruller och disk ser ut när du stoppar in dem i din diskmaskin så bör det knappast komma som en överraskning för dig att maskinens filter, som sitter i själva golvet av den, lätt kan sättas igen av både matrester och smuts. Om filtren lämnas så kommer de så småningom vara helt, eller mer eller mindre, igentäppta och på så sätt göra tömningen av maskinen långsammare, eller helt och hållet förhindra det.

Men tack och lov så är inte rengöring av filtren varken svårt eller tidskrävande. Så här bör du göra:

 1. Ta ur den undre korgen ur maskinen för att lättare komma åt filtren.
 2. Rotera centerfiltret motsols och lyft ur det innan du tar ut nätfiltret.
 3. För att få ut det cylinderformade filtret tryck ned de två knapparna vid sidan om det och lyft ut det.
 4. När du fått lös alla filter så skölj dem i hett vatten och diskmedel för att få bort alla matrester och smuts. Om filtren är fulla av fettbeläggningar så rekommenderas det att du sköljer dem med kokande vatten.
 5. När alla filter är rena igen sätt tillbaka dem i diskmaskinen genom att följa stegen ovan fast denna gång i ordningen steg 3 till steg 1.

Hur man rengör en diskmaskinen:

Om man följer råden som nämnts ovan så kan man få bort stopp i diskmaskinen, men man bör också på en regelbunden basis rengöra maskinen på djupet, särskilt om man vill få bort alla rester av fett och smuts inne i diskmaskinen.

Om man rengör sin diskmaskin så kan det ta bort all eventuell dålig lukt och få den att fungera till sin fulla potential, samtidigt som man ser till att alla kastruller och disk blir skinande rena. Nedan hittar du tips på hur du rengör din diskmaskin utan att du behöver gnugga massor i onödan, och som gör att diskmaskinen kommer att se sprillans ny ut igen.

 1. Se till att diskmaskinen är helt tom utan några som helst kastruller, tallrikar eller bestick i.
 2. Ställ in maskinen på ditt vanliga diskprogram men låt bli att stoppa i maskindiskmedel.
 3. Häll i ett diskmaskinsrengöringsmedel, såsom ett som får bort beläggningar av hårt vatten eller diskmedelsbeläggningar, genom att följa anvisningarna på medlet.
 4. Sätt på diskmaskinen och låt den köra programmet. Diskmaskinsrengöringsmedlet kommer med lätthet att rengöra alla delar på insidan av din maskin och ta bort både fett och smuts.

Att ta sig tid att regelbundet se till att det inte finns några stopp i delarna på diskmaskinen och rengöra den kommer att göra att den fungerar på bästa sätt längre, och alltid se till att all disk blir skinande ren, samtidigt som den sparar energi.

Lycka till med rengöringen av Din diskmaskin! – Städpersonalen på Flyttstädning Kiruna